Autivoetbal

Published On 23 juni 2021 | By NOCKralingen |

Autivoetbal NOC Kralingen.

Al weer 21 jaar trainen er jongens met een autistische stoornis op het voetbal veld van de NOCKralingen aan het Toepad.
Begonnen als klein clubje van 4 jongens is deze groep uitgegroeid tot 32 en staat het team bekend onder de naam “Het Autiteam”. Maar ook het aantal trainers en begeleiders is toegenomen eerst 2 en nu 7 man sterk en allen enorm gemotiveerd.

Het experiment is uitgegroeid tot een wat meer professionele trainingssessie, waarin niet alleen aandacht wordt geschonken aan het voetballen maar ook aan het plezier dat deze jongens met elkaar kunnen beleven op ons voetbalveld.

Dat plezier hebben ze vaak niet in hun eigen omgeving , op de straat of op school, want het zijn jongens die nu eenmaal als “raar” of “vreemd” worden gevonden door hun “normale” vriendjes en medescholieren.
Ze worden daarom vaak uitgesloten van deelname aan spelletjes op straat of op het schoolplein.
Elk autistisch kind heeft een eigen “streepjescode”, en er is er geen één identiek aan een ander.

Elk kind heeft zo zijn eigen karaktereigenschappen en tekortkomingen waarmee rekening gehouden moet worden en voor trainers die geen ervaring heeft met autistische kinderen is zo’n trainingsuurtje wel een hele opgave.
Omdat veel van de trainers ook vader van een van de jongens is heb je al gelijk een aantal “Auti – experts” op het veld staan maar ook voor hen is en blijft het een leerproces.

Autisme is een psychiatrische stoornis Of ook wel een informatie –verwerkingsstoornis in de hersenen. Die hersenen , de computer zogezegd , werkt bij autisten met een ander verwerkingssysteem dan die “normale” mensen hebben gekregen (wat is eigenlijk normaal ?).

Autisten leren door herhaling ! En als het eenmaal bekend is, dan hebben ze moeite met verandering. Veel kinderen met autisme vallen op doordat hun motoriek wat houterig kan zijn. In hun omgang met anderen zijn ze “onhandig” , misschien beter gezegd “sociaal onhandig”. Het kost hen vaak moeite iets kort en bondig te vertellen.

Er zijn verschillende soorten zoals PDD-NOS en het Syndroom van Asperger. Trouwens even voor de duidelijkheid ADHD is geen autistische stoornis hoewel veel mensen dit wel denken. Maar toegegeven het gedrag van sommige autistische kinderen op bepaalde momenten doet wel lijken op ADHD. Autistische kinderen hebben behoefte aan structuur in hun omgeving en kunnen alleen goed worden aangestuurd doordat ze op een duidelijke heldere wijze tegemoet te treden. Alles moet duidelijk worden uitgelegd en voorgedaan en dit moet zo mogelijk enige malen herhaald worden. Vaak moeten ze ook gestimuleerd worden. Plannen en complotten smeden kunnen ze niet en dus ook niet echt liegen. Ook herrie om hen heen zoals harde muziek of schreeuwen van anderen kan voor hen een bron van ergernis zijn. Competitie in het spel of een zekere tijdsdruk maakt het er voor hun niet altijd makkelijker op.

Is team sport dan wel iets voor autisten ?
Als het doel moet zijn de beker te winnen van de eerste of eredivisie dan is het antwoord natuurlijk NEE , dat zal nooit gebeuren. Maar als het doel mag zijn dat deze jongens met elkaar mogen voetballen op hun manier, mee mogen doen met allerhande activiteiten van de club en tegelijkertijd ervaring op kunnen doen in hun sociale vaardigheden met teamgenootjes , trainers en alle andere `normale` clubleden op en rond het veld

Dan is het antwoord JA NATUURLIJK !

Dit heeft na heel veel inspanning iets heel moois opgeleverd, namelijk een competitie voor onze autistische kinderen, waar nu 7 verenigingen verdeeld in twee pouls aan mee doen, en we hopen natuurlijk dat we snel weer de competitie kunnen voortzetten.

Wij zijn als club NOCKralingen trots met ons resultaat tot op heden en zullen trachten dit succes verder uit te dragen maar ook om ons verder te bekwamen in het begeleiden van deze kinderen. In de hoop dat andere clubs ons voorbeeld zullen volgen, want er zijn nog vele kinderen in dit land die graag een balletje willen trappen , vriendjes willen hebben en eens het gevoel te hebben er bij te horen.

Voor meer informatie info@nockralingen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *